8. Sınıf Türkçe

San’at Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe Hecce)

San’at Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe Ferman) 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde San’at metnine ait cevapların bulunduğu 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 246-248-249-251 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

San'at Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe Ferman)

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 246-248-249-251. Sayfa Cevapları Hecce Yayıncılık San’at

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 246 Hecce Yayıncılık (San’at Metni)

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

Sanat denilince aklınıza neler geliyor? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Sanat denilince aklıma çinicilik, çömlekçilik, ebru sanatı ve dokumacılık geliyor. 


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 248 Hecce Yayıncılık (San’at Metni)

 1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimelerin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap:

diyar
Tahminî Anlamı: Uzak
Sözlük Anlamı: Başka uzak ülkeler.

kubbe
Tahminî Anlamı: Küre şeklinde dam.
Sözlük Anlamı: Yarımküre şeklinde yapıyı örten çatı. 

sülüs
Tahminî Anlamı: Süslemeli yazı
Sözlük Anlamı: Arap yazısı ile süslemeli yazı

ürpermek
Tahminî Anlamı: Korkmak, titremek. 
Sözlük Anlamı: Korku veya üşüme ile tüylerin diklenmesi. 


2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiire göre cevaplayınız.

1. Şair şiirinde kime seslenmektedir?
Cevap: Şair şiirinde yabancılara seslenmektedir.


2. Şiirde neler karşılaştırılmıştır?
Cevap: Şiirde farklı ülkeler ve bizim ülkemizdeki sanatlar karşılaştırılmıştır. 


3. “Arkadaş, biz bu yolda türküler tuttururken/Sana uğurlar olsun… Ayrılıyor yolumuz.” dizeleriyle şair ne anlatmak istemiştir?
Cevap: Şair, sanatına hor bakanlarla yollarının ayrıldığını anlatmak istemiştir. 


4. Sizce şair şiiri yazarken hangi duygular içerisindedir?
Cevap: Şair şiiri yazarken Anadolu’suna sevgi duygusu içerisindedir. 


5. Okuduğunuz şiirin başlığı ile içeriği uyumlu mudur? Siz olsaydınız bu şiire hangi başlığı yazardınız? Neden?
Cevap: Şiirin içeriği ile başlığı uyumludur. Bende aynı başlığı koyardım. Çünkü uyum yakalanmıştır. 


3. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu aşağıya yazınız.
Cevap:

Şiirin Konusu: Sanat ve sanatı anlayamayanlar. 

Şiirin Ana Duygusu: Sanatlara duyulan hayranlık.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 249 Hecce Yayıncılık (San’at Metni)

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki çizgi romanı inceleyiniz. Çizgi roman hakkındaki görüşlerinizi ve görsel yorumcunun iletmek istediği bilgi ya da düşünceyi nasıl ilettiğini yazınız.
Cevap: Çizgi romanda çocukların büyük bir hayal gücüne, sanatçı bir ruha sahip oldukları ve sorumluluk almalarının hayal gücünü geliştirdiği anlatılmıştır. Büyüklere düşen çocukların sorumluluk isteğine destek olmak ve onları özgüvene sahip olmalarını sağlamaktır. 


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 251 Hecce Yayıncılık (San’at Metni)

5. ETKİNLİK

Sınıfınızda aynı sanatçının aynı konudaki eserlerinin bile birbirinden farklı olabileceği konulu bir konuşma yapınız. Konuşmanızın ardından arkadaşlarınızdan sizi “konuya (bağlama) uygun konuşma” ve “ses ve beden dilini etkili kullanma” bakımından değerlendirmelerini isteyiniz.
Cevap:

Bir ressamın aynı konuyu farklı şekillerde ele alması, renkleri ve ifade tarzını değişmesine neden olur. Örneğin, doğayı konu alan bir ressam, bir tablosunda canlı renklere ve net detaylara yer verebilirken diğerinde daha farklı bir yaklaşımda bulunabilir.

Müzisyenler de benzer bir şekilde, aynı müzikal temaya sahip parçaları farklı şekillerde yorumlayabilirler. Edebiyat alanında da durum farklı değildir. Yazarlar, aynı konuyu ele alırken kendi dil kullanımı, anlatım tarzı ve hikaye yapısıyla eserlerine özgü bir karakter katıyorlar. Bir yazarın romandaki bir olayı veya karakteri tasvir etmesi, diğer yazarın yaklaşımından tamamen farklı olabilir. Bu, her birinin benzersiz bir anlatıcı sesi olduğunu gösterir.


6. ETKİNLİK

Hayal gücünüzü kullanarak sanat konulu hikâye edici (masal, fabl, hikâye vb.) bir metin yazınız. Metni yazarken “oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak, son olarak” gibi geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanınız. Yazma çalışmanız sonunda yazdığınız metin için uygun bir başlık bulunuz. Metninizi gözden geçirirken varsa yazım, noktalama hatalarını ve anlatım bozukluklarını düzeltiniz. Yazdığınız metni sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap:

Melisa, Mavişehir İlkokulu’nun dördüncü sınıfına giden bir öğrenciydi. Bir gün okulda müzik dersinde, öğretmeni Nisa Öğretmen, gitar hakkında çok ilginç şeyler anlatıyordu. Melisa, masasının üzerine eğilip dikkatle dinliyordu.

Nisa Öğretmen, gitarın nasıl çalındığını ve nasıl bir enstrüman olduğunu anlatıyordu. Gitarın tellerinin nasıl çekildiğini ve parmaklarla nasıl notalar çıkarıldığını gösteriyordu. Melisa, içinden “Ben de gitar çalmak istiyorum!” diye düşündü.

Ders bittikten sonra Melisa, Nisa Öğretmen’e “Öğretmenim, ben de gitar çalmayı öğrenmek istiyorum,” dedi heyecanla.

Nisa Öğretmen, Melisa’ya gülümseyerek baktı. “Elbette, Melisa! Gitar çalmayı öğrenmek harika bir fikir. Eğer istersen sana yardım edebilirim.”

Melisa sevinçle gülümsedi. “Çok mutlu olurum, öğretmenim! Ne zaman başlayabiliriz?”

Nisa Öğretmen, Melisa’ya gitar dersleri vermeye başlamak için bir zaman belirledi. Her hafta okul çıkışında, müzik odasında buluşacaklardı.

İlk ders günü gelip çattığında Melisa, Nisa Öğretmen’in yanına gitti. Gitarı eline aldı ve heyecanla tellere dokundu. Fakat başta beklediği kadar kolay olmadığını fark etti. Parmakları acıyordu ve tellere doğru basmakta zorlanıyordu.

Nisa Öğretmen, Melisa’yı cesaretlendirdi. “Merak etme, Melisa. İlk başta herkes zorlanır. Yeterli pratik yaptıkça parmaklarının gücü artacak ve daha iyi çalacaksın.”

Melisa, öğretmeninin sözlerini dikkate aldı. Her gün düzenli olarak gitarını eline alıp çalışmaya başladı. Elleri zamanla güçlendi ve notaları daha rahat çıkarmaya başladı. Haftalar geçtikçe Melisa’nın gitar çalma becerisi gelişti. Nisa Öğretmen, onun ilerlemesinden gurur duyuyordu. Melisa, şarkılar çalmayı öğrendikçe müziği keşfetmenin mutluluğunu yaşıyordu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir