6. Sınıf Türkçe

Bir Fil Daha Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe Anka)

Bir Fil Daha Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe Anka) 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde Bir Fil Daha metnine ait cevapların yer aldığı 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 130-131-132-133-134-135 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Bir Fil Daha Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe Anka)

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 130-131-132-133-134-135. Sayfa Cevapları Anka Yayıncılık Bir Fil Daha

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130 Anka Yayıncılık (Bir Fil Daha)

Düşünelim – Tartışalım

1. Nasreddin Hoca kimdir?
Cevap: Nasrettin Hoca, 1208’de Hortu’da dünyaya gelmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yaşamış bilge ve mizah yeteneği yüksek bir kahramandır. 1284’de Akşehir’de hayatını kaybetmiştir.


2. Hoca’dan başka fıkraları anlatılan kişiler var mıdır? Kimlerdir?
Cevap: Hoca’dan başka keloğlanın fıkraları anlatılmaktadır.


1. Görsellerden hareketle öyküleyici bir metin mi yoksa bilgilendirici bir metin mi dinleyeceğinizi tahmin ediniz.
Cevap: Görsellerden hareketle öyküleyici bir metin olduğunu düşünüyorum.


2. Dinleyeceğiniz metinde neler anlatılıyor olabilir? Görsellerin sıralanışına dikkat ederek gelişebilecek olayları tahmin ediniz.
Cevap: Metinde Nasrettin Hoca’nın köylüyle birlikte kraldan fil istemeye gitmesi anlatılıyor olabilir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131 Anka Yayıncılık (Bir Fil Daha)

1. Etkinlik

Aşağıdaki formu doldurarak dinlemenizi değerlendiriniz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 131 Anka Yayıncılık (Bir Fil Daha)


2. Etkinlik

Dinlediğiniz metni defterinize özetleyiniz. Özetlerken yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine dikkat ediniz.
Cevap: Her köy bir file bakar. Nasrettin Hoca’nın yaşadığı köydeki köylüler filin tüm otları samanları yemesinden şikayetçidir. Köylüler hocayla birlikte kralın yanına fili almalarını söylemesi için yola çıkarlar ancak kralın otağına yaklaştıkça köylüler azalır ve en son hoca kalır. Bu durum karşısında sinirlenen hoca kralın yanına giderek file bakmaktan memnun olduklarını ancak yalnız olduğu için üzüldüğünü bir de dişi bir fil vermelerini söyler. Kral hemen filin yanına dişi bir fil daha verir. Bu durumla karşılaşan köylü hocanın kapısına giderek neden ikinci bir filin geldiğini sorgularlar. Nasrettin Hoca’da onu yalnız bıraktıkları için bunu çekeceklerini söyler.


3. Etkinlik

Dinlediğiniz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Olay nerede geçiyor?
Cevap: Olay köyde geçiyor.


2. Köylüler neden filden kurtulmak istiyorlar?
Cevap: Köylüler, filin otları ve samanları yiyip bitirmesinden dolayı kurtulmak istiyorlar.


3. Hoca’yı, Timur’a gitmesi için köylüler nasıl ikna ediyorlar?
Cevap: Hoca’yı, Timur’a gitmesi için köylüler ot ve samanın kalmaması ve hep birlik gitme fikriyle ikna ediyorlar.


4. Nasreddin Hoca, Timur’dan file bir eş istemiştir. Hâlbuki tam tersini yapmak için yola çıkmıştı. Hoca’nın bu tavrı doğru mudur? Neden?
Cevap: Hoca2nın bu tavrı doğrudur. Çünkü şikayetçi olan halktır ve hocayı yalnız bıraktılar.


5. Hoca’nın yerinde olsaydınız ne yapardınız?
Cevap: Hoca’nın yerinde olsaydım onun gibi yaparak köylüleri cezalandırırdım.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Anka Yayıncılık (Bir Fil Daha)

4. Etkinlik

Aşağıda görselleri verilmiş Nasreddin Hoca fıkrasını anlatınız ve yazınız. Fıkrayı anlatırken ve yazarken aşağıda verilen deyimlerden olay akışına uygun olanları kullanınız.
Cevap: Günlerden bir gün Nasrettin Hoca, komşusundan kazanını ister. Kazanla işi biten Nasrettin Hoca, kazanın içine bir de küçük bir kazan koyar ve komşusuna götürür. İçindeki küçük kazanı gören komşu küçük kazanı sorar. Nasrettin Hoca, kazanın doğurduğu söyler. Bunu duyan komşu zevkten dört köşe olur. Günler sonra hoca tekrar komşunun kazanını ister. Komşu kazanını zevkle hocaya verir. Günler günleri kovalar hoca kazanı götürmez. Komşu kazanı sormak için hocaya gider. Hoca kazanın öldüğünü söyler. Komşu şok içinde hocaya bakarak kazanın nasıl ölebileceğini sorar. Hocada komşusun kazanın doğurduğuna inanıyorsun da öldüğüne niye inanmıyorsun diyerek kızar. O anda komşu dut yemiş bülbüle döner.


5. Etkinlik

Dinlediğiniz “Bir Fil Daha” fıkrasında neyden söz edilmektedir?
Cevap: Bir Fil Daha fıkrasında köylü onlara verilen filin geri alınmasını ister ve hocadan yardım ister. Hep beraber kralla konuşmaya giderler ancak kralın otağına kadar herkes birden kaybolur ve Hoca yalnız kalır. Yalnız bırakıldığını gören hoca kraldan bir fil daha alarak köylüyü cezalandırır.


Dinlediğiniz bu fıkranın, vermek istediği ileti, oluşturulmasındaki asıl amaç nedir?
Cevap: Bu fıkranın vermek istediği ileti yola beraber çıktığımız insanları yalnız bırakmamamız ve güven veren kişiler olmamız gerektiğidir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 Anka Yayıncılık (Bir Fil Daha)

7. Etkinlik

goo.gl/Wm76Bs adresinden ya da dinleme-izleme cd’nizden “Yaratıcı Reklam Örnekleri” videosunu izleyiniz.

Her reklam bir amaç doğrultusunda yapılır. Bu amaç bazen iyi bazen de kötü olabilir. İzlediğiniz reklamın yapılma amacı sizi olumlu yönde mi, olumsuz yönde mi etkiledi? Görüşlerinizi söyleyiniz.
Cevap: İzlediğim reklamın amacı beni olumlu etkiledi. Reklamda insanların mutluluğu için fedakarlıklar yapılması gerektiğini ve yapılan yardımların gösterişsiz sessiz yapılması gerektiği anlatılmıştır. 


8. Etkinlik

Aşağıda Nasreddin Hoca’nın fıkralarından alınan cümleler vardır. Bu cümlelerde altı çizili bağlaçların cümleye kattığı anlamları kutu içinde verilen kelime veya kelime gruplarından bulunuz.
Cevap: 

1. Der ki: “Bu işte bir terslik var, kocaman bir ağacın üzerinde küçücük bir ceviz; küçücük bir nebatın üzerinde kocaman kabak!” (Kabak Fıkrası) …Açıklama….

2. Hoca külhaneye varır ama kül bulamaz. (Kül Hükmü) …fakat…

3. Bir gün Akşehir’e üç bilgin gelir. Bunlar gereksiz bilgilerle kafalarını doldurmuş ve bunun verdiği gururla ortada dolaşan tiplerdir. (Hoca ve Üç Bilgin) ……sebep – sonuç…..

4. Sen eşeğin kaç ayaklı olduğunu bilmiyor musun da tekrar saydın? (Eşeğin Ayak Sayısı) ….birbirinin yerini tutma..

5. Cimri komşusu ne elini vermiş ne de boğulmaktan kurtulmuş. (Cimri Komşu) …hiçbirini..


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Anka Yayıncılık (Bir Fil Daha)

9. Etkinlik

Dinlediğiniz metnin ana düşüncesi Mevlânâ’nın aşağıdaki sözlerinden hangisi ile ilişkilidir? İşaretleyiniz. Mevlânâ’nın aşağıdaki öğütlerinden en güzel olanı size göre hangisidir? Neden?
Cevap: Mevlana’nın öğütlerinin en güzeli ”Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol” . Çünkü göründüğümüz gibi olmamızı öğütlemektedir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Anka Yayıncılık (Bir Fil Daha)


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Anka Yayıncılık (Bir Fil Daha)

10. Etkinlik

goo.gl/3VZi2p adresinden ya da dinleme izleme cd’nizden “Gönüller Sultanı Mevlana” videosunu izleyiniz. Mevlânâ’nın en beğendiğiniz öğüdü ile ilgili bilgilendirici bir yazı yazınız. Yazmadan önce yazınızın taslağını oluşturmayı unutmayınız.
Cevap:

İnsanlar genellikle çevredekilerin beklentilerine uymak, dikkat çekmek veya kabul görmek için görüntülerini değiştirmeye çalışırlar. Ancak bu tür davranışlar, bir süre sonra insanı mutsuz edebilir.

Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi olmak, her insanın benzersiz olduğunu ve kendini olduğu gibi kabul etmenin önemli olduğunu hatırlamayı anlatır. Başkalarının beklentilerine uymak için kendimizi değiştirdiğimizde aslında kendi değerlerimizi ve gerçek yüzümüzü kaybederiz. Gerçek olmayan bir kimlik altında yaşamak, sürekli bir maske takmak demektir ve bu da yorucu ve yıkıcı olabilir.

Kendimizi olduğumuz gibi gösterdiğimizde, insanlar bizi daha iyi anlar ve kabul eder. Gerçekten hareket ettiğimizde, ilişkilerimizi güçlendirir ve daha derin bağlar kurarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir