6. Sınıf Türkçe

Televizyoncu Ali Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB)

Televizyoncu Ali Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB) 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Televizyoncu Ali metnine ait cevapların bulunduğu 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 242-243-244-245 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Televizyoncu Ali Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB)

6.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 242-243-244-245. Sayfa Cevapları Televizyoncu Ali

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 242 Cevapları MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Teknolojik cihazlarla günde ortalama ne kadar süre geçiriyorsunuz? Bu sürenin hayatınıza etkileri nelerdir? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Teknolojik cihazlarla günde ortalama 2 saat süre geçiriyorum. Bu süre hayatımda olumsuz bir etki yaratmıyor. Çünkü yeteri kadar ve araştırma ödevlerimde kullanıyorum.


1. ETKİNLİK

Metni televizyonun bozulduğu kısma kadar dinleyiniz. Olayların gelişimi ve sonucu hakkındaki tahminlerinizi boş bırakılan yere yazınız. Daha sonra metnin devamını dinleyiniz.
Cevap: Ali şaşkınlık ve talaşla ayağa fırladı. Televizyona doğru giderek sağına soluna baktı. Neden kapanmış olabileceğini anlayamıyordu. Babasına neden kapandığını ve düzeltebilir mi diye sordu. Babası arızalanmış olabileceği yarın bir tamirciye götürebileceğini, isterse zamanın hızlı geçmesi için uyuyabileceğini söyler. Ali sabah uyandığında televizyonu kapalı görür açmaya çalışır ancak çalışmaz. Annesine neden açılmadığını sorunca babasının tamire götürdüğünü ancak televizyonun çok yorulduğundan küstüğünü söyler. Annesi Ali’ye televizyonu belirli saatlerde izlerse hem yorulmaz hem belki bir iki güne kendisiyle barışacağını söyler. Ali hemen kabul eder. İki gün sonra televizyonu açarlar ve Ali daha düzenli izlemeye başlar.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 243 Cevapları MEB Yayınları

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Ali’nin televizyonu çok izlemesine annesi ve babası nasıl tepki göstermişlerdir? Metinden örnek cümleler veriniz.
Cevap: Annesi Ali’nin gözlerine acımasını ve bu kadar fazla izlememesini söylerken babası derslerine yeterince çalışmadığını söyleyerek tepki göstermişlerdir. 


2. Televizyonun bozulmasıyla birlikte Ali’nin hayatında ne gibi değişiklikler olmuştur?
Cevap: Televizyonun bozulmasıyla Ali derslerine çalışmaya, ödevlerini yapmaya, arkadaşlarıyla oyunlar oynamaya, kitap okumaya, uyku saatlerinde uyumaya ve ailesiyle sohbet etmeye başlamıştır. 


3. Ali’nin televizyonun tamir edildiğini fark etmemesi onun açısından nasıl bir gelişmedir? Değerlendiriniz.
Cevap: Ali’nin televizyonun tamir edildiğini fark etmemesi onun açısından güzel bir gelişmedir. 


4. Sizin televizyon bağımlılığı konusunda Ali ile benzer ve farklı yönleriniz nelerdir? Hayatınızdan örnekler vererek açıklayınız.
Cevap: Ali ile benzer yönümüz televizyon izlemeyi sevmemiz. Farklı yönümüz ben Ali gibi bağımlı değilim. 


5. Sizce Ali’nin televizyonla çok vakit geçirmesinde neler etkili olmuş olabilir? Değerlendiriniz.
Cevap: Ali’nin televizyonla çok vakit geçirmesinde izlediği programlar ve sorumsuzluğu etkili olmuştur. 


6. Televizyon icat edilmeden önceki dönemlerde yaşıyor olsaydınız sizce hayat nasıl olurdu? Olumlu ve olumsuz yönlerini arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Televizyon icat edilmeden önceki dönemde yaşamış olsaydım daha sosyal ve iletişim kurabilme yetisine yatkın bir birey olabilirdim ancak haberleşme daha geç olurdu. 


3. ETKİNLİK

Metnin konusunu belirleyerek yazınız.
Cevap: 
Metnin konusu, televizyonu olması gerektiğinden fazla izlemenin zararları ve çocuklar üzerindeki etkisi.  


4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin ana fikrini belirleyerek yazınız.
Cevap: 
Metnin ana fikri, televizyonla gereğinden fazla zaman geçirmenin zararlarıdır. 


5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne farklı bir başlık yazınız.
Cevap: Televizyonlarda Yorulur


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 244 Cevapları MEB Yayınları

7. ETKİNLİK

Siz Ali’nin anne babası olsaydınız onu televizyon bağımlılığından kurtarmak için nasıl bir yol izlerdiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Ben Ali’nin anne babası olsaydım evde kitap okuma saatleri yapar, televizyon izlemeyi ödül olarak verir kısıtlamalar koyardım. 


8. ETKİNLİK

Yeşilay tarafından hazırlanmış filmi izleyiniz. Bu filmden hareketle soruları yanıtlayınız.

1. Filmde iki arkadaş nasıl iletişim kurmaktadır?
Cevap: Filmdeki arkadaşlar telefon aracılığıyla mesajlaşarak iletişim kuruyorlar. 


2. Filmdeki gencin bulunduğu ortamı değerlendiriniz.
Cevap: Filmdeki gencin bulunduğu ortam sessiz, karanlıktır. 


3. Filmin sonunda gencin fiziki durumuna bakarak hangi sonuçlara varabilirsiniz?
Cevap: Filmin sonunda genç fiziki olarak halsiz, yorgun ve mutsuz duruyor. 


4. Teknoloji bağımlılığı konusunda kendinizi değerlendiriniz.
Cevap: Teknoloji bağımlılığı günümüzün hastalığı olsa da bu hastalığa uzak olduğumu düşünüyorum. Çünkü günlük kullanım kotamı aşmadan ihtiyaç dahilinde kullanıyorum. 


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 245 Cevapları MEB Yayınları

9. ETKİNLİK

Yaptığınız araştırmalardan yola çıkarak teknolojik cihazların insanlar arasındaki iletişime olumsuz etkilerini anlatan metninizi yazınız. Yazdıklarınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.
Cevap:

Çağımızın hızla gelişen teknolojisi, hayatımızı birçok açıdan kolaylaştırmış olsa da, yan etkileri de beraberinde getirmektedir. Özellikle akıllı telefonlar, tabletler ve diğer teknolojik cihazlar, insanlar arasındaki iletişimi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu makalede, teknolojik cihazların iletişim üzerindeki bu olumsuz etkilerini ele alacağız.

Günümüzde insanlar, sürekli olarak teknolojik cihazları kullanıyorlar. Sosyal medya platformları ve uygulamalar, iletişimi kolaylaştırsa da, yüz yüze iletişimin yerini almaktadır. Teknolojiye bağlılık arttıkça, insanlar arasında gerçek bağlar zayıflamaktadır.

Birçok kişi, sosyal medyada zaman harcamak için saatlerini harcarken, gerçek hayattaki ilişkilerine yeterince zaman ayıramamaktadır. Yüz yüze iletişimde göz teması, ses tonu ve beden dili gibi önemli hareketler bulunurken, teknolojik iletişimde bunlar kaybolmaktadır. Bu da duyguların körermesine, iletişimin zorlaşmasına sebep olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir